Hoteless. Una proposta

Hoteless. Una proposta

HoteLESS

Per a molts, la taxa ecològica, ha estat una eina que ha permès una millor gestió d’un desequilibri basat en una paradoxa que ens ha costat d’assumir: el nostre gaudi esdevé una depredació del medi. Un pagament simbòlicpermet posar en marxa polítiques que miren de revertir una dinàmica. Amb el temps, per molts viatgers convençuts, la taxa ha deixat de ser un delma per passar a ser un dret. Volem contribuir.

Fa un temps, una mirada atenta, com són sempre les mirades d’en Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació, ens fa veure una singular proximitat, un vincle subtil, entre ells, una organització barcelonina que desde fa trenta anys acompanya la gent a deixar el carrer i els hotelers, una organització mil·lenària que des de fa els mateixos trenta anys s’ha enriquit de convertir la ciutat en un parc temàtic.

Però com és propi en Arrels, i en moltes de les estratègies que neixen de la societat civil contemporània, la que fa un pas endavant, demana i alhora ofereix.

En aquest cas, demana un retorn incontestable a un lobby queens deu coses a tots (1) però proposant, innovant en noves estratègies, que no apel·lin necessàriament els pressupostos de l’administració pública com a única via. Que l’apel·len com a facilitador, en aquest cas, d’una nova normativa.

HoteLESS neix com una proposta imaginativa i plausible que lliga dos extrems, un negoci i un servei, un activitat econòmica amb una responsabilitat, que ha de tenir tota ciutat vers les persones que hi viuen.Els que menys i els que més necessiten la ciutat. En definitiva, dos organitzacions que gestionen llits.

HoteLESS  és una nova tipologia edificatòria, amb un epígraf urbanístic propi, a mig camí de l’hotel i de l’equipament, que posa a treballar junts hotelers i una fundació com Arrels,per col·locar en el mapa de la proximitat un oportunitat. Aquell migdia a les dotze, quan es fa el check-out, el viatger pagarà el seu llit i la part que li correspongui d’un altre llit que haurà ocupat algú que de no fer-ho hauria dormit al ras o dins un caixer.

Neix una nova tipologia arquitectònica. Per nosaltres,arquitectes, un moment emocionant que ens transporta a episodis fundacionals com els descrits per Rem Koolhaas en el seu llibre “Delirious New York” (http://oma.eu/publications/delirious-new-york)on descriu el naixement dels gratacels com a resposta d’un tot-u, una eclosió de les mixtures urbanes. Una idea, ara,  que ens col·loca de nou l’habitat, en el centre de les nostres exploracions.

Neix un edifici que en la seva secció vertical combina la pròpia ciutat, que fa del seu lobby una plaça, dels seus inquilins diversos, la millor de les fotografies possibles, la corresponsabilitat compartida.

HoteLESS apel·la de nou al viatger, aquest cop però, per fer-se partícip del medi humà.

Molts hem participat de la eco-taxa com una via per assumir una responsabilitat, i més enllà de les queixes de part, és indiscutible de què parla, què posa en el centre del debat i som molts els que ho agraïm. De fet,hi ha qui escull viatjar si se’l permet participar de les càrregues. Ciutadans compromesos que acaben posant en valor territoris que han decidit fer visible el dilema i explorar amb noves eines els grans conflictes del nostre temps. HoteLESS també, ampliant el domini al medi humà, a les persones.

Quan en el debat a les de les tercers jornades d’habitatge impulsadespel Consell Insular de Menorca se’ns feia veure que el sensellarisme era un tret urbà, més enllà de les raons d’aquesta associació, lluny de veure-la comuna distància, vàrem voler trobar els llocs comuns dels nostres paisatges i dels agents i els medis que poden ser oportuns de vincular, explicant projectes, que encara que a Barcelona, en aquest cas, no s’han volgut posar en marxa encara, no defallim!, poden prendre nous formats en entorns, que només que tinguin un sol veí al ras, ja conviden a l’assaig.

(1)   Eva Serrats, la meva sòcia a l’estudi LEVEProjects, no va poder assistir a les jornades perquè presentava, a la mateixa hora, la veinificació del Moll de la Fusta barceloní. Un projecte urbà que mira de revertir l’expulsió del passeig del port dels veïns de la ciutat a favor dels usos i la ocupació absoluta del turisme a través de nous usos i una nova gestió de l’espai públic. (http://www.levenet.com/2017/10/27/estudi-estrategic-encaix-urba-moll-fusta/)

 

Francesc Pla, arquitecte.

 

Imatge del Taller que vàrem impartir amb Daniel Cid, coautor del Pis Zero junt amb Eva Serrats, celebrat al festival d’arquitectura eme3 (http://www.eme3.org/2015/eme3_2015/hoteless-test-of-a-new-typology/)

(http://www.levenet.com/projecte/pis-zero-darrels-fundacio/)